Då ska du inte erbjuda lockvaror eller gratis tjänster

Att jobba med gratiserbjudanden eller produkter eller tjänster som är väldigt billiga är ett sätt att låta nya kunder lära känna dig. I digital marknadsföring är det ett väl beprövat sätt att bygga upp sin affärsmodell. Du lockar in kunder i din sales funnel (säljtratt) med en freebie, där det enda du får i utbyte är en e-postadress. Men är det egentligen så smart att skänka bort saker?

Tanken är att du bygger upp en bas av leads (det vill säga kontakter som du kan sälja till). Din freebie ger två fördelar. Du har fått in en kontaktuppgift och personen har börjat lära känna dig. Det kommer att göra det lättare att sälja till honom eller henne.

Åter till rubriken; när är det inte bra att använda sig av den här strategin? När ska du inte erbjuda lockvaror eller freebies?

Svaret är egentligen att det aldrig är fel. Men, du bör tänka efter kring hur du bygger upp din tjänste- eller produktportfölj så att det passar just din marknad och din affärsmodell.

Value ladder, på svenska värdestegen

Innan du bestämmer dig för att erbjuda något gratis eller till ett mycket lågt pris så bör du ha klart för dig vem din drömkund är och vart du vill leda hen. Om du tänker i form av en stege så är gratisprodukten på första steget. Men vad ska finnas på det översta steget? Och på vägen upp?

Att samla in leads är i princip alltid värdefullt, men om du inte har en plan för hur du senare ska tjäna pengar på dem så är det ett meningslöst jobb. Ett exempel är om du säljer coachingtimmar. Din tid kommer att vara begränsad. Det finns ett tak för hur många timmar du kan sälja och ju fler timmar du lägger på gratisprodukter, ju färre timmar har du kvar att tjäna pengar på.

Därför måste du räkna på förväntat resultat

Om du jobbar 40 timmar i veckan, lägger 20 av dem på marknadsföring och administration så har du 20 säljbara timmar kvar. De här 20 säljbara timmarna ska täcka hela ditt behov av intäkter. Behöver du skänka bort en timme i veckan, då har du bara 19 timmar kvar. Det är okej så länge du kan höja priset utan att tappa försäljning. Även där kommer det dock att finnas ett tak. Dina klienter betalar helt enkelt inte hur mycket som helst.

Beroende på vad du säljer så behöver du anpassa vad som finns på varje nivå i värdestegen.

Om du på översta trappsteget har en tjänst värd en miljon kronor så är det möjligt att du har råd att lägga både tid och pengar på att skänka bort något till en stor mängd personer. Helt enkelt för att i slutändan så räcker det med att ett fåtal köper din enmiljons-tjänst för att du ska gå med vinst. Har du en billigare produkt på översta steget men kan räkna med ett stort antal köpare, så kan det också vara värt att gå med förlust på de första stegen. Så länge du är säker på att de leder till ökad försäljning på det översta steget.

Vad är ditt unika erbjudande?

Utmaningen för oss småföretagare blir att vi konkurrerar med storspelarna på freebie-marknaden. När mina potentiella kunder söker efter ”hur man hittar sin affärsidé”, eller ”så skapar du en marknadsplan” så är chansen stor att de hittar svaret hos ett företag som har helt andra resurser än jag att skapa värdefulla guider.

Därför gäller det att tänka till. Vad är mitt unika erbjudande? Vad kan jag erbjuda som inte de stora företagen kan?

För mig, i mitt jobb som business coach som hjälper företagare som sköter sin egen marknadsföring, så handlar det om personlig kontakt. Jag börjar alltid med ett uppstartsmöte och där bjuder jag på så mycket av min kunskap som jag bara kan. Det här ger personen jag pratar med ett unikt värde som ingen nedladdningsbar pdf i världen kan ersätta. Det här skulle såklart inte fungera om jag hade 100 leads i veckan. Då skulle det ta alldeles för mycket tid. Men eftersom de här samtalen har så hög konverteringsgrad, merparten blir till betalande kunder, så fungerar det i min värdestege.

Jag fortsätter dock att utveckla min värdestege och hoppas få anledning att återkomma till det senare under året 🙂

Elin Stenman i digital coaching
Elin Stenman i digitalt möte

Så för att sammanfatta, när ska du inte erbjuda lockvaror?
Svar: När du skänker bort mer än vad du får tillbaka.

Trendspaning: Så ska företagaren använda Facebook 2021

Trendspaning: Så ska företagaren använda Facebook 2021

Är Facebook som kanal för företag dött? Många är de som tjoat i åratal om att Facebook är på väg att dö. Ändå visar senaste Svenskarna och Internet att kanalen inte bara lever utan fortfarande ökar antalet användare. Trots detta så verkar det bara bli svårare och svårare för företag att nå ut på Facebook. Så varför ska företag fortsätta att använda Facebook 2021?

Trendspaning Facebook för företag
Foto: Glen Carrie, unsplash.com

Många upplever att Facebook inte längre är lika attraktivt och att vi spenderar mindre tid där än tidigare. Varför känns Facebook passé? Kanske helt enkelt för att lillasyster Instagram har växt upp och tagit över platsen som vårt mest älskade sociala media.

Facebook eller Instagram?

Instagram har ökat explosionsartat och fortsätter att utvecklas för att kunna konkurrera med alla de största sociala kanalerna. Med stories blev man en seriös konkurrent till Snapchat. Nu ligger stort fokus på videos. Där har man inspirerade av YouTube och TikTok lanserat IG-TV och Instagram Reels. Med den nya funktionen Instagram guides börjar Instagram på riktigt till och med kunna konkurrera med hemsidor och bloggar.

Så varför ska man som företagare fortfarande lägga tid på Facebook? Min trendspaning är att man måste förstå förhållandet mellan de olika sociala kanalerna. Instagram och Facebook tillhör samma familj med samma ägare. De har möjlighet att planera sin utveckling så att de inte äter upp varandra.

Det som Facebook har, som fortfarande inte finns hos Instagram, är grupper. Facebookgrupper är en riktig guldkälla för egenföretagare!

Facebook-grupper för företag

Jag ska ge dig 3 anledningar till både hur och varför egenföretagaren ska lägga sin dyra tid på Facebook-grupper. Se det som en stege. Först tar du steg 1, därefter 2 och till sist 3, men varje steg är värdefullt i sig. Du måste inte klättra hela vägen upp till en egen Facebook-grupp.

1. Lär känna din målgrupp

Det finns Facebook-grupper för allt, allt, allt. Det här är verkligen så oerhört värdefullt för dig som vill omvärldsbevaka för att utveckla din marknadsföring. Sök reda på en, eller helst flera, grupper där din målgrupp finns. Börja läsa på, avsätt tid för att verkligen läsa igenom inläggen och kommentarerna. Vilka problem har de? Vad tänker de på? Vilka trender är aktuella hos din målgrupp? Hur pratar de, vilken typ av språk används? Finns det ord och fraser som du kan snappa upp till din marknadsföring?

Börja sedan fundera på hur du kan hjälpa dem. Kan du skapa en tjänst som löser deras problem? Kan du skriva ett blogginlägg eller göra en video kring det som diskuteras? På så vis kan du locka in målgruppen till dina egna kanaler. Bjud på kunskap för att bygga upp förtroende och etablera dig som expert.

2. Nätverka

Tänk på Facebook-grupper som en plats att nätverka. Jag rekommenderar att du först tar steg 1 som jag beskrev ovan. Smyg runt i gruppen först och läs och lär dig att förstå vilka skrivna och oskrivna regler som gäller i gruppen. Du får absolut inte kliva in som ny i en grupp och börja sälja – FEL, FEL, FEL. I de flesta grupper så är det emot reglerna. Du kommer att uppfattas som respektlös och ärligt talat lite korkad som inte förstår att så gör man inte. Det du istället ska göra är att svara på frågor, göra relevanta inlägg, kommentera och visa dig intresserad av andra.

Ta chansen att visa upp din kompetens och gör dig känd för deltagarna i gruppen. I en del grupper kan man gå med via sin företagsprofil, men det vanligaste är att man går med som privatperson. Om någon tycker att du gjort ett relevant inlägg så klickar de kanske på din profil för att få veta mer om dig. Tänk därför på att ha en genomarbetad personlig profil. Det viktigaste av allt är att du skriver ut vilket företag du jobbar för med länk till Facebook-sidan och/eller företagets hemsida.

Det finns grupper som är till för reklaminlägg. I en sådan grupp kan du naturligtvis lägga in rena erbjudanden direkt, men det är sällan effektivt. Till skillnad från andra intressegrupper så är medlemmarna i de här grupperna inte någon tydligt avgränsad grupp. Deras enda gemensamma intresse är att få göra reklam för sitt eget företag. Det kan i och för sig vara en målgrupp i sig om du vill rikta dig mot småföretagare. Tyvärr bryr sig medlemmarna i dessa grupper sällan om andras erbjudanden, de vill bara synas själva.

I andra grupper, framförallt sådana som är skapade för egenföretagare som till exempel Eget företag – tips, råd och frågor, Starta eget eller mer nischade grupper som Webbcoacherna, får man chansen att i en speciell tråd någon gång i veckan eller månaden lägga upp ett erbjudande. Ta gärna den chansen om du har ett tydligt erbjudande. Men, räkna inte med att det kommer att strömma in kunder om du bara gör detta. De här trådarna blir ofta spretiga med massor av olika typer av erbjudanden, alltså saknar de målgruppsinriktning. Det kommer att vara svårt att locka någon till att klicka på just din länk. Har du gjort dig känd i gruppen tidigare så är chansen större att någon nappar på ditt erbjudande.

3. Skapa en egen grupp


Har du tid och kunskap så är det bästa du kan göra att skapa en egen grupp. I din egen grupp sätter du själv reglerna och får chansen att visa upp dig och dina tjänster. Kom dock ihåg att man inte går med i en grupp för att få säljerbjudanden från ett företag.

Att ha en egen Facebook-grupp handlar om att bjuda på kunskap och intressant material. Det är ett sätt att bygga upp en relation till potentiella kunder. Om du bestämmer dig för att gå den här vägen, tänk på att det tar mycket tid. För att få högt engagemang från deltagarna i gruppen så måste du också själv vara genuint intresserad och engagerad.

Några förslag på återkommande aktiviteter som du som admin för gruppen kan göra är att:

 • hålla olika utmaningar
 • ha en livesändning där du pratar om ett ämne och deltagarna får ställa frågor
 • livesändningar tillsammans med intressanta gäster.

Gruppen kan vara öppen eller stängd beroende på ämne och målgrupp. Innan du startar, gör en tydlig plan där du sätter upp syfte, mål och målgrupp. Tänk igenom hur mycket resurser du kan avsätta i tid och eventuellt pengar, om du behöver ta in hjälp. Testa också att skapa den typ av innehåll som du tänker dig att ha i gruppen. Det ger dig en uppfattning om hur lång tid det tar och vilken kompetens som krävs. Ett bra sätt att starta upp gruppen är med någon form av utmaning som pågår under ett visst antal dagar. Använd annonser för att dra uppmärksamhet till utmaningen.

Här är några grupper skapade av småföretagare som du kan inspireras av:


Vill du ha hjälp med att göra en plan och starta upp din egen Facebook-grupp? Kontakta mig på elin@stenmankommunikation.se.

Så hittar du och använder målgrupper

Så hittar du och använder målgrupper

Det lättaste sättet att hitta sin målgrupp är att fråga: Vilka är dina bästa kunder? Och svaret bör vara; de som betalar mest för minst jobb från din sida. De är dina idealkunder. Och de ska vara din prioriterade målgrupp.

Vi tänker oss att ditt mål är att kunna anställa en ny medarbetare. Du har räknat ut att du behöver 800 000 kronor för att täcka den kostnaden. För att täcka den summan behöver du sälja din tjänst 400 gånger. Eller – kan du sälja in ett avtal, som täcker hela summan, till en företagskund? I så fall är det troligtvis mer effektivt, än att bearbeta 400 privatkunder. Då bör företag som målgrupp prioriteras över privatpersoner.

Det kan vara så att du behöver både företags- och privatpersonerna. Kanske för att sprida risker eller för att kundunderlaget i den ena kategorin inte räcker till, eller av andra skäl. Men när man jobbar mot ett mål är det viktigt att ha tänkt till så att man inte hamnar i fällan att lägga väldigt mycket tid och pengar på att bearbeta de kunder som ger dig minst tillbaka.

När du har landat i vilka som är dina bästa kunder har du ringat in det som bör vara din prioriterade målgrupp. Titta gärna tillbaka på nulägesanalysen. Kanske har du identifierat en ny möjlighet som ger dig en ännu bättre kund än de du har idag? Då har du din prioriterade målgrupp där.

Även om du är helt ny som företagare så kan du förstås identifiera din bästa målgrupp. Din målgrupp är personer som har ett problem som din produkt eller tjänst kan lösa.

Hur ska man använda målgrupper?

Inom kommunikation används målgrupper för att veta vem man ska rikta sitt budskap till. Att försöka rikta ett budskap till ”alla” är dömt att misslyckas. Du riskerar att bli spretig i vad du säger och hur du säger det. Det gör att ingen känner sig direkt tilltalad. Målgrupperna är alltså lika mycket till för att du ska veta vem du ska rikta dig till, som för att veta vilka du inte ska rikta dig till.

Jag måste bara understryka att alla kunder såklart är välkomna. Det här är bara ett sätt att göra din marknadsföring tydligare och mer effektiv.

För att dra ett enkelt exempel: Om du har en närlivsbutik i Strängnäs så är förmodligen de flesta av dina kunder Strängnäs-bor. Därför annonserar du i lokaltidningen i Strängnäs. Ditt budskap kanske handlar om att ni är räddaren i nöden när blöjorna är slut eller sista mjölklitern blivit sur. Men, när en tysk turist strosar förbi och känner sig lite sugen på en glass är han naturligtvis välkommen in. Däremot skulle ni aldrig få för er att annonsera i en tysk lokaltidning, det hade varit bortkastade pengar. Ni hade inte heller börjat översätta namnen på glassen till tyska. Inte baserat bara på att en enda tysk turist har handlat i butiken.

För att få fram ett tight och bra budskap så underlättar det att tänka sig sin målgrupp som en person. Du kan antingen välja att se en riktig person framför dig, kanske en av dina befintliga kunder, eller så skapar du en fiktiv persona. När du sedan skapar marknadsföringsmaterial så har du hela tiden den här personen med dig i tankarna. Skulle han/hon gilla det här? Skulle det få henom att kontakta mig? Att köpa något av mig?

Ditt WHY visar vägen genom krisen

Ditt WHY visar vägen genom krisen

Alla företag har ett varför, men det är lätt att tappa bort i vardagen när vi står med vår produkt, vårt WHAT, rakt framför ögonen. När du nu ska navigera ditt företag genom Corona-krisen är det viktigare än någonsin att du utgår från WHY/VARFÖR.

2009 skrev författaren Simon Sinek sin bok Start with why och den blev omedelbart en klassiker. Sineks TED-talk på samma tema har visats omkring 50 miljoner gånger.

I centrum i Sineks teori står the golden circle. Han hävdar, och bevisar det även med argument från hur vår hjärna är uppbyggd och hur vi processar budskap, att alla riktigt framgångsrika företag startar i mitten av cirkeln och jobbar sig utåt. Medan de mindre framgångsrika startar längst ut, jobbar inåt och missar målet.

Lyssna istället för att läsa? Den här filmen har ungefär samma innehåll som artikeln du läser nu.

Vad är VAD i The golden circle?

VAD är lätt att identifiera, och det är därför vi ofta fastnar där. Det är vad vi säljer. En klocka, en tjänst att göra någon snygg i håret, livsmedel, lastbilar, träskor, kaffekoppar, IT-lösningar. Det här är inte svårt att definiera – även om listan ibland kan bli lång och det är en utmaning i sig när man vill skapa ett tydligt marknadsföringsbudskap.

Vad är HUR i The golden circle?

HUR används ofta för att urskilja varför företagets produkter är bättre än konkurrenternas. Ni kanske har en annan tillverkningsmetod, erbjuder digitala tjänster istället för analoga, har en kundtjänst som är helt outstanding. Många företag använder sitt HUR som sin USP, Unique Selling Proposition, det som ska få produkten att sticka ut ur mängden.

VARFÖR är kärnan i The golden circle

I kärnan av The golden circle finns VARFÖR. Det här är ditt företags mission, hela anledningen till att företaget finns till, varför ni ska ta upp plats på jorden, varför någon ska bry sig om det ni gör. Väldigt många företag tappar sitt varför längs vägen och börjar istället lägga allt fokus på VAD de gör och HUR de gör det.

The golden circle: How, what, why

Simon Sineks framgångsexempel: Apple

I Sineks TED-talk så tar han Apple som exempel. Så som de flesta företag jobbar så skulle Apple ha gått ifrån vad de gör: 

VAD: Vi gör JÄTTEBRA DATORER

HUR: De är enkla, användarvänliga och har snygg design

Vill du köpa en?

Men så gör inte Apple. Istället börjar de i mitten av cirkeln:

I allting vi gör tror vi på att ifrågasätta. Vi tror på att tänka annorlunda.

Vårt sätt att ifrågasätta stillaståendet är att göra våra produkter enkla, användarvänliga och ge dem en snygg design.

Vi råkar faktiskt också göra enastående datorer.
– Vill du köpa en?

Egentligen har vi sagt samma sak men bara genom att vända på ordningen så blir känslan helt annorlunda.

VARFÖR styr företagets riktning

Att hela tiden ha sitt VARFÖR tydligt gör inte bara budskapet till kunderna starkare. Det styr också riktningen för företaget.

Nu under Corona-pandemin befinner vi oss i en typ av kris som ingen av oss någonsin har upplevt tidigare. Men kriser och omställningar i sig är inte nya. Teknikskiften har raderat hela branscher förut. Men det finns också företag som har kunnat ställa om och leva vidare. Vad har de gjort annorlunda?

Det har varit företag som har drivits av sitt VARFÖR – inte av vad de gör och hur de gör det. Som har kunnat ställa om sitt VAD och/eller HUR.

Dåliga exempel

Kodak var världens största leverantör av filmrullar till kameror. Om Kodak inte hade fokuserat på filmrullarna, som var VAD de producerade och sålde, utan anledningen till att människor använde film, nämligen att spara minnen. Då kunde de ha ställt om i tid och blivit världens största leverantörer av digital filmutrustning. De hade ett oerhört starkt varumärke, men tyvärr så missade de att vad konsumenten förknippade med dem inte framförallt var kvaliteten på filmrullarna. Det var ”Kodak moments” – att spara ljuvliga minnen.

Om oljebolagen skulle komma ihåg att anledningen till att de började pumpa upp oljan ur marken var för att vi skulle få tillgång till energi – då hade de kunnat ställa om nu. De skulle kunna lägga alla pengar som de redan har tjänat, på forskning kring en grön omställning. Istället för att betala lobbyister som ser till att oljan fortsätter att förstöra Jorden vi lever på. Om de hade gjort det så hade fått lojala kunder. Kunder som inte kommer att vända dem ryggen så snart en miljövänlig lösning tar över världen.

Så gör ditt företag en framgångsrik omställning

Börja med att svara på följande frågor:

 • Vad är ditt varför? Vad är anledningen till att just ditt företag finns, varför ska vi bry oss om ni finns kvar efter Corona-pandemin?
 • Kan du använda ditt varför som drivkraft i den omställning som behövs nu?
 • Vad kan du göra nu, som stärker bilden av ditt företag även om du får möjlighet att gå tillbaka till den vanliga verksamheten? 

Ett företag som direkt tvingades ställa om när Corona slog till är SAS. De lät sin personal snabbutbildas för att arbeta i vården. Det kändes såklart inte konstigt eller fel. Vi vet att flygvärdinnor är bra på att arbeta med människor och att de förstår när rutiner måste följas.

Om vi utgår från att SAS slogan ”how can you change the world if you haven’t seen it”, illustrerar deras VARFÖR så handlar det om att förändra världen till något bättre. HUR de gör det brukar vara genom att ta människor ut i världen. VAD är flygresor. Nu måste de ändra HUR och VAD, men deras VARFÖR är detsamma; göra gott genom att förändra världen.

När man inte kan resa fysiskt i världen, skulle samma slogan kunna översättas till att handla om den inre resan. Vad det innebär att gå från  att serva resenärer till att stå i frontlinjen i vården under en pandemi. Det här är alltså inte bara ett sätt att se till att de anställda får jobba och få lön, det stärker samtidigt SAS varumärke.

Vad är ditt VARFÖR? Hur ställer ni om för att klara krisen?

Våga sälja och annonsera i kristider

Våga sälja och annonsera i kristider

Du som kämpar på för att driva ditt företag genom Corona-krisen, var inte rädd för att sälja och annonsera! Vänd ”ingen bryr sig om det jag har att sälja nu, nu är det bara sådant som är livsnödvändigt som spelar roll” till:

Genom att fortsätta sälja nu så gör du en insats som hela samhället har nytta av. Du hjälper till att hålla de ekonomiska hjulen rullande – det har hela samhället nytta av.

I mitt förra inlägg skrev jag om hur man gör en nulägesanalys. Med SWOT-analysen som grund avgör du vilken väg ditt företag ska ta nu. Bromsa allt, köra på som vanligt eller ställa om.

Du som väljer att jobba med att aktivt sälja nu: Var beredd på att du kommer att få många nej. Det är osäkra ekonomiska tider. Om du lyfter luren för att sälja per telefon så brukar man säga att du måste få 80-90 nej för att få 10-20 ja. Kanske blir det ännu tuffare nu, men ge inte upp. När du är på ditt sextionde nej, se det inte som ett misslyckande. Du är ett steg närmare nästa affär.

Att sälja kräver alltid hårt jobb. Att sälja i en lågkonjunktur eller ekonomisk kris det fixar bara en bad ass-säljare som du. Och det gör du för att du vet att din produkt på riktigt gör skillnad för dina kunder. Fixar du att sälja nu så får du med dig en fantastisk erfarenhet. Du kommer alltid att veta att du är en äkta entreprenör som inte gav upp ens när läget var som värst.

Billigt att annonsera på Google och Facebook nu

Genvägen till lyckad försäljning stavas annonsering. Och vet du vad? Det är billigare än någonsin (det kanske är att ta i, men det är i alla fall billigare än vad det brukar vara) att annonsera nu.

Fler människor spenderar mer tid online. Samtidigt har många företag tvingats dra tillbaka sina annonskampanjer på grund av krisen. Eftersom annonspriserna i sociala medier och Google priser styrs som på en auktion så blir annonserna billiga nu. Efterfrågan på annonsutrymme är mindre samtidigt som publiken är större än normalt.

Om du inte har något att sälja just nu, använd de låga priserna till att bygga upp ditt community. Enklaste varianten är att helt enkelt samla följare. Stenman kommunikation kör just nu den här annonsen på Facebook. Jag lägger 47 kronor om dagen, ungefär lika mycket som jag sparar på att äta lunch hemma varje dag 😉 Med den här enkla annonsen tickar det dagligen in nya följare till sidan:

Annonsera på Facebook. Gilla sidan för tips och inspiration.

Annonsera i tidningen

Det kan tyckas märkligt att tidningar och annan journalistik kämpar för sin överlevnad nu. Vi konsumerar ju mer nyheter än vad som kanske ens är hälsosamt för oss. Problemet är förstås att även nyhetsmedia är beroende av annonspengar.

Det viktigaste för dig som företagare är att den reklamen du köper är effektiv. Men, genom att lägga dina annonspengar hos din lokaltidning, så gör du också en samhällsinsats. Vi behöver lokala medier som granskar, kritiskt ifrågasätter, sållar bort fake news men också lyfter fram det fina och positiva som händer i just din stad. 

Jag upplever att ”alla” numera tycker att det bara är sociala medier och Google som man ska annonsera i. Helt klart finns det stora fördelar hos Google och Facebook, där du själv kan välja målgrupp. Det kan du faktiskt i tidningen också. Om din målgrupp finns lokalt så har du redan där lyckats få till en bra avgränsning när du väljer tidning. Tidningarna har bra koll på sina läsare och kan berätta för dig hur du bäst når dina kunder. Det finns fler möjligheter till anpassning, genom att till exempel välja placering och tidpunkt. När jag pratar om tidningar så menar jag också deras digitala versioner. Där får du samma möjligheter till att se antal visningar, om annonsen klickats på osv som i sociala medier.

Ibland överdriver man hur fantastiskt det är med Facebook-annonsering. Det kan låta som att du kan styra annonsen ner i minsta detalj. Så är det inte riktigt. Du kan visserligen välja att din målgrupp ska vara en kvinna, som bor i XX-stad, är mellan 24 och 35 år, gillar hundar men inte katter och tränar på gym. Tyvärr lär dock Facebook säga ifrån, din målgrupp blir för liten. Alla irrelevanta annonser i våra egna flöden är väl också beviset för att än så länge så finns ingen magisk kanal för att alltid nå ut till rätt personer? Tills vi hittar den så får vi fortsätta att jobba med en mix av olika kanaler.

Kontakta en bra annonssäljare

Nu i Corona-tider är det extra många som letar faktagranskad information och läser därför på nyhetstidningars sidor. Eva Burman är chefsredaktör på Eskilstuna-Kuriren och hon bekräftar att de har en fantastisk räckvidd just nu. Samtidigt så har företagen dragit tillbaka sina annonskampanjer. Det här gör att du som företagare har en unik chans.

Om du inte har annonserat i din lokaltidning tidigare, så är det nu ett utmärkt tillfälle att skaffa dig en bra kontakt med en annonssäljare. De har tid över när möten och nätverkande, där de annars lägger mycket tid, ställs in. Ring upp och be en säljare berätta om vilka annonspaket och möjligheter att nå ut som de har. Tipset från coachen att aldrig acceptera utgångspriset, man prutar alltid.

För hjälp att komma igång med annonsering, kontakta Stenman kommunikation:

Elin Stenman, elin@stenmankommunikation.se, 070-896 66 96 eller via Messenger, sök på Stenman kommunikation på Facebook.

SWOT-analys som grund för din actionplan

SWOT-analys som grund för din actionplan

Så här kan du använda en klassisk SWOT-analys och lägga upp en plan för hur ditt företag ska ta sig igenom Corona-krisen. Med en nulägesanalys utifrån SWOT har du en genomarbetad grund för din actionplan. Ska du bromsa utflödet av pengar, eller ska du gasa på med marknadsföring och försäljning i Corona-krisen? Det viktigaste nu är att snabbt gå igenom möjligheter och hot och fatta beslut.

Vill du hellre lyssna än läsa? Kolla in filmen, den har ungefär samma innehåll som den här texten:

Omvärldsbevaka – Kina och Italien ligger före

Det som händer i världen nu är väldigt svårt att förutsäga, förutsättningarna idag är helt annorlunda än de var för bara en vecka sedan. Fördelen för oss i Sverige är ändå att vi ligger efter Asien och Italien, vi kan titta på dem och få en aning om vart vi är på väg.

När man tittar på hur företag i Kina och Asien reagerade när Corona började spridas där så verkar det finnas två sätt som har varit framgångsrika. Det viktigaste för båda varianterna har varit att man snabbt förstått hur stor inverkan den här krisen kommer att få. Att kunna greppa att det för många företag inte kommer att handla om bara minskade intäkter, utan faktiskt helt stopp under flera månader.

Wuhan stängdes ner i januari och det är först nu, i mars, som de första industrierna öppnas igen. Och när krisen vänder, så kommer inte den normala handeln att återuppstå på en dag. Det tar tid innan människor känner sig trygga igen och vågar lita på att de kommer att fortsätta att ha pengar att spendera.

Fatta beslutet nu – med SWOT-analysen som stöd

Nu behöver du fatta ett viktigt beslut för hur du ska göra för att ditt företag ska överleva krisen. Försök att koppla bort känslorna och koppla på din analytiska hjärna. Som stöd kan du använda en klassisk SWOT-analys. Där du tittar på Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Gör gärna en fyrfältare där du skriver upp vad du kommer fram till, så att det inte bara blir tankar som snurrar i huvudet.

SWOT-analys
Bild av athree23 från Pixabay

Exempel på SWOT-analys

Alla som någon gång gått en marknadsföringskurs har troligen testat att göra en SWOT-analys. Jag ska ändå dra ett exempel, både för er som inte alls känner till modellen och för er som behöver en repetition. 

I mitt exempel så är företaget ett café som säljer bakverk som de har bakat själva.

SWOT analys för café
Bild av Sharon Ang från Pixabay

När du gör din SWOT-analys så ska du skriva upp flera, men här listar jag för enkelhetens skull bara en punkt under varje rubrik:

Styrka:

Vi har en upparbetat kundkrets som är lojala och vill stötta oss.

Svaghet:

Vår lokal ligger i city och där är det tomt på människor nu.

Möjlighet:

Erbjuda färdiga fikapaket för avhämtning.

Hot:

Att vi får ett totalt utegångsförbud då det bara blir tillåtet att gå ut för att gå till matbutiken.

Så gör du en SWOT-analys

Sätt en timer och jobba igenom varje ruta i din fyrfältare, till att börja med räcker det att lägga fem minuter på varje ruta. Brainstorma och försök få ut så många tankar och idéer som möjligt. Inget är rätt eller fel, det gäller att få igång hjärnan nu.

När du har gått igenom alla rutor så går du in och tittar på varje punkt. Vad betyder det du skrev och vad kan du göra av det?

Strength – styrka

I vårt caféexempel skrev vi att den upparbetade kundkretsen är en styrka. Som en följd av det blir det en möjlighet att vända sig till dem och be om stöd nu. Om du redan tidigare har jobbat med sociala medier och eller en e-postlista så är det ett utmärkt sätt att nu vända dig direkt till dina kunder, även om de har slutat att besöka caféet. Du kan till exempel spela in en liten film från din verksamhet. Använd gärna storytelling och berätta om hur du har jobbat och slitit för att bygga upp den här verksamheten, hur du älskar att möta dina kunder och hur du vill fortsätta att kunna göra just det. Avsluta med ett konkret erbjudande, något som är lätt för dina kunder att agera på.

Företaget Kristin Photography gjorde just detta och la upp den här filmen på Facebook:

Hjälp kunden med ett konkret erbjudande

För caféet kan erbjudandet vara ett presentkort som kan beställas via e-post och betalas med Swish. Eller en kartong med bakelser eller blandade småkakor för att förgylla fikastunden på hemmaplan. Att du gör ett konkret erbjudande är väldigt viktigt. Kunden ska inte själv behöva tänka ut hur hen kan stötta dig, gör det så enkelt som möjligt för kunden att agera nu.

Lojala kunder är oerhört värdefullt i en kris och i första hand ska de flesta lägga fokus på sina existerande kunder just nu. Men, det är inte säkert det är rätt för just ditt företag. Om caféets lojala kunder bestod mest av pensionärer, så kanske vi måste tänka annorlunda eftersom den gruppen helst ska stanna hemma nu.

Weaknesses – svagheter

I vanliga fall kanske det är en styrka att caféet ligger i centrum, där det rör sig många människor. Men, nu under Corona-krisen ligger centrum öde, då blir läget istället en svaghet. Då behöver du fundera över nya möjligheter. Kan du samarbeta med någon? Kan du erbjuda dina bakverk i en mataffär?

Matbutikerna går bättre än någonsin i Corona-krisen och om vi tittar på länder som nu är helt satta i karantän så tillåts fortfarande att man går och handlar i matbutiken – så får du igång ett sådant samarbete nu så kanske det även kan fortsätta om hotet om utegångsförbud blir sant?

Ett bra exempel från verkligheten:

Företaget Du&pepp i Eskilstuna jobbar med träning utomhus och det passar ju perfekt nu. Folkhälsomyndigheten uppmanar till att vi fortsätter att röra på oss, men helst utomhus. Nu erbjuder Du&pepp träningspass i samarbete med andra småföretagare.

I lördags kunde man träna med Du&pepp och förbeställa en kasse med goda ostar som levererades till slutet av träningspasset. I måndags såg jag att de erbjöd lunchträning där man kunde beställa wraps från Wäsby café och bageri. Caféet ligger ute på landet men levererar in lunchen till city där träningspasset hålls. Ett härligt sätt att tänka utanför boxen.

Optimera ditt utbud

Du behöver också gå igenom ditt utbud och fundera över vad som är lättast att sälja just nu. Även om du har en helt digital business så kommer du inte att gå opåverkad av Corona.

Det är antagligen inte läge att försöka sälja dyra årsabonnemang på tjänster nu, även om förtjänsten i vanliga fall är bättre på dem så är kunderna för osäkra nu och vågar inte satsa. De vet inte om de själva har något jobb efter sommaren. Det våra kunder söker nu är en känsla av trygghet, de vill känna sig säkra. 

Var är dina kunder i behovstrappan?

Tänk på Maslows behovstrappa. Första trappsteget står för att vi måste ha våra basala, fysiologiska behov tillgodosedda innan vi kan gå vidare och söka efter nästa steg. Det betyder inte att vi bara kan sälja livsmedel och mediciner just nu. Faktum är att de behoven är tillgodosedda, vi har mat i butikerna och de flesta av oss blir inte allvarligt sjuka i COVID-19.

Att toapapper och konserver säljer slut just nu, är dock ett utryck för att vi ser till att ha våra grundläggande överlevnadsbehov uppfyllda. Därefter söker vi trygghet, kärlek och gemenskap. Självförverkligande, som är toppen av Maslows behovstrappa, är inte var våra kunder är nu. 

Maslows behovstrappa
Maslows behovstrappa / behovshierarki

Har du redan tidigare byggt upp ett starkt varumärke med lojala kunder – grattis! Då har du en enorm fördel nu. När vi söker trygghet så handlar det inte bara om tak över huvudet. Vi söker det välbekanta, och en känsla av att höra till en gemenskap. Därför blir det extra viktigt att få just den där chokladbiten som vi älskar, kaffesorten som vi alltid dricker, att vi får träffa samma säljare som vi brukar.

Var i Maslows trappa passar dina produkter eller tjänster in? Om du har flera olika erbjudanden så kanske du nu behöver vikta om och flytta fokus. Säljer du i vanliga fall högtalaranläggningar värda 120 000 kronor så kanske du nu måste ställa om och pusha hörlurar för under 1000-lappen istället. Som kund vill jag känna mig trygg i att jag kan lyssna på min musik. Jag vill fortsätta att vara en person som har stenkoll på de mest udda spellistorna på Spotify och därmed ingå i min vanliga gemenskap. Att köpa den där dyraste anläggningen skulle i vanliga fall vara ett sätt att nå självförverkligande, men i dessa kristider så naggar istället en sådan investering på min känsla av trygghet.

Fatta ett välgrundat beslut baserat på SWOT

När du har gjort din nulägesanalys – då måste du fatta ett beslut. Hur stor är chansen att du faktiskt kommer att kunna dra in tillräckligt med pengar för att hålla dig över ytan just nu? Det kan vara så att du kommer fram till att det är bättre att dra i handbromsen. Att stoppa all verksamhet för att åtminstone kunna dra ner på alla kostnader till ett minimum. Om det är så, gör det. Vi ska komma ut på andra sidan av den här krisen och det vill vi inte göra med stora personliga skulder.

Kom igen med förnyade krafter

Driver du ett café och har två kunder om dagen – stäng caféet och ta semester istället. Jag vet, det är ingen rolig tid att ta semester, men gör det bästa du kan av situationen. Om du har en buffert så att du har råd att kosta på dig ett hotellrum så kan du få det till ett riktigt bra pris just nu. Vi ska inte resa så lämna inte din egen stad. Men det är ändå härligt att få det lilla miljöombytet, krypa ner mellan rena lakan och få frukosten serverad.

Gå ut i naturen, gör det där hemmaprojektet som du aldrig hinner med, baka med barnen, kom igång med träning. Koppla bort företaget helt tills krisen vänder. Då kommer du tillbaka med nya krafter och de lär behövas!

Kanske ryker sommarsemestern? Om Corona-krisen har vänt då så kanske det är då du måste jobba istället. Det är ett tufft beslut men om du ändå inte kan dra in några betydande summor nu, så kan det vara smartare att stänga ner för att jobba hårdare senare under året istället. Våga ta beslutet direkt, stoppa om ditt företag blöder. Har du erfarenhet från arbete i vården, så kanske du tillfälligt ska gå in och jobba där för att i alla fall kunna dra in lön?

Var beredd på förändring

Genom att göra en SWOT-analys där du också tar med hot som kan tänkas uppstå den närmaste tiden, så är du beredd om det sker. Allt går inte att förutsäga, men genom att göra ett försök så har du i alla fall ett litet försprång.

Du kan redan nu bestämma hur du ska göra om det blir utegångsförbud. Ska du ställa om eller stänga ner den dagen? Om din leverantör slutar leverera, var hittar du då ett alternativ? Och om du får viruset och blir sjuk i två veckor – vad gör du då? Det är lättare att fatta ett beslut när man inte är i akut kris och har du hunnit landa i tanken redan innan det händer, så är det lättare att acceptera faktum.

Alla kan inte digitalisera sin business, och speciellt inte över en natt. Och samarbeten som det Du&pepp gör är fantastiska, men det räcker inte för att få ett företag att överleva om det handlar om en lång period. Men, du har två val nu. Antingen så stänger du ner och stoppar kostnader eller så böjer du ner huvudet och kör. Kämpa, hitta nya affärsmodeller, nya affärsidéer, nya kunder. Och du, annonsering är superbilligt just nu.

Läs också: Starta företagsblogg

Sätt stopp för oro

Till sist så vill jag bara göra ett medskick kring oro. Det är lätt att uppslukas av oro nu. Du måste stoppa dig själv, ingen mår bra av oro och ångest. Agera på det du kan, gör SWOT-analysen och sätt upp en plan över hur du ska agera den närmaste tiden. Sedan, följ den. Börja inte hoppa mellan olika råd och tips och inbilla dig att du måste agera på allt du hör. Allt på din plan kommer inte att vara rätt, men om du agerar så är i alla fall chansen större att du kommer vidare, än om du bara hoppar hit och dit mellan olika välmenande råd. 

Innan första kunden…

Innan första kunden…

…spelar det ingen roll om du har en logga eller inte.

…spelar det ingen roll vilket typsnitt du använder på hemsidan.

…spelar det ingen roll vilket program du ska använda för din bokföring.

Innan du börjar sälja, eller åtminstone har börjat prata med din målmarknad, så är allt det här andra grejset du gör, inte detsamma som att ”jobba i ditt företag”.

Inte för att de här sakerna inte spelar roll, tvärtom kommer de att göra stor skillnad framöver. Men just nu är fokus på fluffet bara ett sätt att prokrastinera.

Här kommer en vänlig spark i rumpan: Skärp dig och börja sälja!

Kopierat, översatt och förkortat, från Jade Jemma och hennes Facebookgrupp Freedom Business Network.

Vecka 9 – hejdå måndagsuppdateringar, men först…

Måndagsuppdateringarna har spelat ut sin funktion för mig och därför har jag bestämt mig för att detta få bli den sista. Om du är nyfiken på vad jag gör i mitt företag, följ mig istället på Instagram eller Facebook.

Bloggen finns förstås kvar ändå. Målet för mig är att kunna bjussa på värdefullt content här. Just nu räcker tiden inte till på det sätt som jag vill, eftersom jag prioriterar kunduppdrag över att skriva åt mig själv. Men, jag försöker planera om och försöker att hitta mer utrymme. Att plocka bort måndagsuppdateringarna är en av dessa prioriteringar, för ärligt talat så är de nog mest värdefulla för mig. Och kanske för mina rådgivare på Almi 😉 De läser alltid bloggen inför våra möten.

Förra veckan hann jag med både ett möte med Almi och ett möte med Rasmus som är affärsutvecklare på Eskilstuna kommun. Det finns så mycket stöd i form av rådgivning och kurser för egenföretagare här i Sverige. Utnyttja det!

Två spännande saker till som jag fått gjort:

Jag har öppnat bokningen till min första kurs i egen regi! Det är en utbildning i hur du gör en digital strategi för ditt företag.

Digital strategi Stenman

Vi har också öppnat anmälan till min frukostföreläsning om Storytelling. Då kommer jag att prata om varför du behöver ha koll på ett uråldrigt kommunikationsverktyg för att nå ut i digitala kanaler.

20 mars, 2020, på Valvet i Eskilstuna

Vad händer då denna sista vecka i februari? Artiklar ska skrivas, som vanligt 🙂 Förra veckan skrev jag den här, 5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär. Läs gärna den, jag tyckte själv att innehållet var mycket bra och har redan hunnit använda mig av tipsen.

På torsdag ska jag gå på ett event om Kraften i entreprenörskap, här i Eskilstuna.

Övrig tid ska bland annat läggas på min egen contentplan, framförallt med fokus på Facebook. Jag har fått ett gäng nya följare där och vill ta väl hand om dem.

Jag behöver också fixa lite så att jag är redo att lämna över uppgifter till Lovisa som ska fixa våra bokslut. Vi har två företag i familjen och i flera år har jag gjort boksluten själv, förra året lämnade jag över till ett proffs och det var så underbart skönt att få den hjälpen!

Vecka 8 – sportlov men lite för mycket att göra

Supersnabbt inlägg denna vecka på grund av måste fixa lunch till tre sportlovslediga killar. Sedan in på möte i staden.

Så, veckan ser ut så här:

 • Leverera två artiklar
 • Börja jobba på två nya artiklar
 • Fakturera och bokför det som jag inte hann förra veckan
 • Rådgivning hos Almi (gjorde en ny 5-årsplan förra veckan för detta)
 • Fixa information om föreläsning jag ska hålla
 • Spela in video
 • Fixa någon slags sportlovsaktivitet

Ni ser ju, jag har absolut inte tid att sitta här. Jag har nog till och med glömt något på listan. Vi hörs 🙂

Vecka 7 – måndagsrutiner, skattedeklaration, artiklar och sälj

Efter en vecka full av möten, med både Victory nätverksträff och jobb på Folk och kultur så är det dags för framför-datorn-jobb igen. Det blir en blandning av uppföljning och admin, skapande och säljförberedelser.

Det är skönt med rutiner som sätter ramar kring vardagen, men det är också himla trevligt när de inte är skrivna i sten. När man kan rucka lite på dem utan att någon annan blir lidande. Jag är ungdomsledare i segling och igår kväll ordnade vi en träff med bowling och mat, för att få träffas även så här off season. Idag har jag tagit emot sotaren på förmiddagen.

Det här innebär att jag fick skjuta lite på min planerings- och bloggtid. Just sådana små saker njuter jag av som egenföretagare. Inget måndagsmöte som jag MÅSTE infinna mig på. Däremot har jag skickat en måndagshälsning på Slack till mina kollegor på We are business. Perfekt sätt att smidigt hålla kontakten i ett blandat gäng av kontorsmänniskor och digitala nomader.

Så, vad ska jag hitta på den här veckan då? Idag ska jag fixa månadens skattedeklaration. Om inget oväntat dyker upp så bör det gå på ett litet kick. Innan dess har jag lite bokföring att komma ikapp med och även ett par fakturor som ska skickas.

Jag ska skriva minst två artiklar denna vecka. Helst fyra, men jag måste nog vara realistisk… Jag ska också hinna få till digitalt säljmaterial för en föreläsning och en kurs som jag jobbar på. Och så är det Marknadsföreningens morgonsoffa här i Eskilstuna på torsdag.

Bilderna kommer från förra veckan:

Kirsti Gjellan med Elin Stenman i publiken.
Kirsti Gjellan föreläste för Victory om förändringsledning! ”Dansa med förutsättningarna.”
Förlåt för att det blev en suddig bild på Kirsti, men jag valde den för att jag för en gångs skull var framför kameran 🙂
Folk och kultur i Eskilstuna

Vecka 6 – Victory och Folk och Kultur

Denna veckas stora happening är Folk och Kultur! Jag har på olika sätt varit inblandad alla år, och kommer även i år att vara med som lokalvärd.

En stor del av mitt jobb innebär att sitta ensam framför datorn. Då är det trevligt att ibland få komma ut och göra något helt annat. Något där man träffar massor med människor!

Innan Folk och Kultur drar igång så ska vi också ha årets första nätverksträff med Victory. Denna gång ska vi få lyssna på Kirsti Gjellan som ska prata om förändringsledning, det tror jag kommer att bli riktigt intressant.

Kirsti Gjellan – inspiratör på årets första Victory-träff

Mer än detta tänker jag inte planera in i veckan, det lär säkert dyka upp något ändå.

Vecka 5 – VAB och Digital succé

Igår skrev jag kalendern full. Idag vaknade jag och sjukanmälde tre barn så vi får väl se hur det går med allt det där som står på att-göra-listan.

Det som jag skulle behöva få gjort den här veckan är i alla fall contentskapande i olika former, både för mig själv och för kunder. Jag satt några timmar i helgen och jobbade på en egen idé. Ofta får jag väldigt mycket gjort på helgen. Då, när jag egentligen inte ska jobba, har jag inga krav på mig utan kan vara kreativ och köra på.

Apropå på helgens idé, som rör digitala strategier, så lyssnar jag just nu igenom Frida Boisens bok Digital succé på Storytel. Alla som har sett Frida på scen eller i en intervju vet att hon alltid har mycket energi och pratar snabbt. Därför är det lite ironiskt att just hennes bok har jag på hastighet 1,25 när jag lyssnar. Någon måste verkligen ha sagt åt henne att hålla igen och inte läsa så fort som hon brukar prata 🙂 Men, ökar man hastigheten så blir det ungefär hennes normala tempo.

Bokomslag Digital succé av Frida Boisen
Frida Boisens Digital succé finns billigt som pocket. Vissa böcker gillar jag att köpa även om jag har lyssnat på dem som ljudbok, för att det går snabbare att bläddra och kolla tillbaka på favoritavsnitt i text än att försöka hitta rätt i en ljudbok.

Även om boken har några år på nacken och det går fort i den digitala världen så kan jag ändå rekommendera den. Grunderna för hur man kommunicerar och når ut, eller för den delen hur man krishanterar, står sig även om plattformar och algoritmer ändras.

Om man inte har tid att lyssna/läsa en hel bok så har Frida intervjuats i Business hacks-podden, och jag har skrivit artiklarna Skapa din sociala medier-strategi med Frida Boisens 5-stegsmodell och Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd.

Vecka 4 2020 – contentfabriken levererar

Årets första veckouppdatering! Lite sent, vi har redan kommit till vecka 4 och det är dessutom tisdag, annars brukar jag ju starta veckan med dessa inlägg. Arbetsåret har kickat igång med full fart, samtidigt känns det som att jag sitter fast.

Hursomhelst så har året kickat igång. Deadline för att nominera till Maria Pihls minnes stipendium år 2020 har passerat. Nästa nätverksträff i Victory är fullbokad. Jag har kickat igång mitt uppdrag för We are business både genom att artiklar har publicerats på driva-eget.se och mittforetag.com och genom att jag var på visionsdag i Stockholm förra veckan.

Gustaf Oscarsson och Malina Gustafsson
Gustaf Oscarsson går igenom visionen för We are business med driva-eget.se och mittforetag.com, Malina Gustafsson och övriga gänget lyssnar.

Nu har det ju redan hunnit gå en dag den här veckan, då fixade jag färdigt ytterligare två artiklar. Tre till ligger i pipeline och ska helst bli klara idag, den planen kommer att spricka men jag hoppas fortfarande på att hinna imorgon. Contentfabriken levererar.

Läs en av mina artiklar här, riktigt intressant ämne om hur du själv kan utnyttja dina hormoner och signalsubstanser: Så styr du din lycka och framgång

Idag är det planeringsdag på förskolan så lilleman är hemma. Tyvärr blir det alldeles för mycket skärmtid för honom eftersom jag behöver jobba :/ Ibland lyckas man inte få till det som man önskar trots att man är sin egen chef.

En och en halv dag har jag lagt in i kalendern för att jobba på mina egna projekt som rör kurser och coachning. Det är alldeles för lite och jag känner att jag sitter lite fast just nu. Målet nästa vecka är att få till tre hela fokusdagar.

Vecka 50 – nytt mindset för 2020

Det är snö på öarna utanför mitt fönster. Jag önskar att det kunde få ligga kvar men tyvärr tror jag snart att det krispiga, vita är borta. Jag njuter i alla fall så länge och känner mig förväntansfull inför först julen och sedan ett nytt år och en ljus vår.

Veckans happening är att jag äntligen har köpt mig en ny dator! Det får nog blir ett eget inlägg om det.

På veckans todo-list står bland annat:

 • Efter en del strul så hoppas jag äntligen att fyra texter, som jag egentligen skrivit klart för längesedan, kan publiceras.
 • Alla kandidater som hittills inte varit presenterade på mariapihlsminne.se ska upp! Detta har legat på mitt dåliga samvete alldeles för länge.
 • Jag ska jobba med min kurs som lanseras 2020

Nytt mindset för 2020

Inför 2020 behöver jag ändra mitt mindset för att kunna få saker gjorda. Jag har insett att jag just nu har fastnat i att bara gå från uppgift till uppgift utan att lyfta blicken och jobba framåt. Jag tillåter mig inte att sätta mig ner och verkligen ta tag i kursen, även fast det är det allra viktigaste för utvecklingen av mitt företag just nu.

När kunduppdrag tar längre tid än jag har planerat så prioriterar jag bort det som än så länge inte är ett betalt uppdrag. Det är såklart rätt att sätta kunderna först, men om jag inte tar tid till utveckling så kommer jag aldrig att nå mina mål. Att sätta mål och långsiktigt planera kan jag, det är genomförandet och den dagliga prioriteringen jag behöver se över.

Förra veckan fick jag en uppdragsförfrågan som jag valde att tacka nej till. Jag kan lova er att det inte var lätt. Två saker fick mig att nästan säga ja, trots att magkänslan sa att det inte hade varit rätt prioritering just nu:

 • Jag insåg att jag har väldigt svårt att tacka nej när någon ber mig om något. I det här fallet en samarbetspartner som jag uppskattar.
 • En rädsla för att om jag tackar nej nu kanske jag aldrig mer får någon förfrågan! Det där var lite överdrivet, riktigt så osäker på min egen förmåga är jag inte, men jag har ändå lite av ett ”scarcity mindset”.

Det är intressant att se sådant här hos sig själv. Mitt logiska tänkande och mina erfarenheter kan ta mig förbi hindren, men känslor styr alla våra beslut. Därför måste jag jobba på att styra mina känslor. Det tar jag med mig nu när jag snart kan summera mitt första år med Stenman kommunikation, och börja planera för kommande år.

Champagneglas
Lägger in en bild från förra veckans mycket lyckade träff med det kvinnliga nätverket Victory. Den får påminna mig om lite mer bubbel i livet, att våga leva i en champagnekultur och släppa taget om tanken att jag måste kämpa för allt!

Vecka 49 – Kinnarps, Victory och ekonomi

Det här blir en bra vecka, som vanligt! Äntligen måndag 🙂

Vi kickade igång veckan med ett besök på Kinnarps. Våra kontorsstolar faller i bitar så vi behöver göra en liten uppdatering. Det är egentligen tyget och lädret som har slitits, mekaniken är i fint skick och jag är väldigt nöjd med kvaliteten. Nu kommer jag och Magnus att köpa nya stolar, men vi kommer troligtvis att behålla de gamla också. Vi köper bara nya sitsar och armstöd så kommer de att fungera fint i många år till. Jag ska fixa i ordning ett arbetsrum i gäststugan till mig så där kan vi ha en av dem och den andra kan ett av barnen få. Det känns bra för miljön.

Veckans evenemang är att vi har träff med nätverket Victory på onsdag. Det ser jag fram emot. Det blir tredje gången och alla tillfällen har varit fullbokade!

Banner för Victory nätverk

Jag ska också hinna med en del ekonomi. Investeringar ska ses över och löner planeras inför årsslutet. Och så ”det gamla vanliga”, uppdateringar här och där på webben och i sociala medier. Efter några stressiga veckor känns det nu lite lugnare, jag hoppas kunna behålla den känslan hela veckan.

Vecka 48 – nätverkande, evenemang och kanske ny dator

Den här tiden på året brukar vara fylld med evenemang och så är det även i år. Det blir mycket nätverkande och inspiration den här veckan, även om jag missar Business hacks Stockholm, som jag hade inplanerat idag.

Vad är väl en bal på slottet? Eller ett Business hacks i Stockholm? Det är känslan här nu. Som tur är spelas i alla fall två av föreläsarna in som livepoddar, så jag kan lyssna senare. Yngsta sonen hostar så att han tappar andan och däremellan flämtar han av hög feber. Det är tråkigt att missa en eftermiddag med inspiration, värdefulla business hacks och lite storstadsflärd, men det är helt enkelt inte läge för mamman att åka på konferens idag.

Stora marknadsföringsdagen 2017, då var det jag som presenterade EskilstunaEvolution, nu har mina tidigare kollegor tagit över och jag får sitta i publiken.

Jag hoppas att jag håller mig på benen tills på torsdag. Då är det Stora marknadsföringsdagen på förmiddagen. Bland annat kommer mina tidigare kollegor, Peter Nilsson och Petra Nordström, berätta om platsvarumärket Eskilstuna. Det ska bli spännande, de har gjort ett fantastiskt jobb det senaste året och är väl värda titeln Placebrander of the year.

På torsdag eftermiddag är det årets BAMseminarium. Jag har haft i uppdrag att göra kommunikationen inför evenemanget. Eva Bam Karlsson är en förebild för mig och jag ser fram emot att få höra henne berätta om sina 30 år som konsult i kunskapsbranschen. Och så är det ju alltid roligt med priser, på seminariet delas både årets BAMstipendium och ett hedersomnämnande ut! Jag tror att det kan finnas platser kvar, maila info@bam.se om du är intresserad.

Stenman kommunikation har gjort Facebook-annonser och pressmaterial för evenemanget.

På fredag ska jag träffa Anna, Vassa budskap, och Monica, Monica Lampas byrå. Vi är alla soloföretagare i ungefär samma bransch. Vi har sedan i våras träffats med någon/några månaders mellanrum, och jag ser dem som mina ”accountability partners”.

Jag ska också försöka hitta rätt bland alla Black friday-erbjudanden. Det tar emot, att shoppa är ingen favoritsyssla, men jag behöver en ny dator och prylar för att kunna spela in bättre ljud och video.

Här på hemmakontoret ska jag försöka beta av alla surdegar, påbörjade uppgifter som inte blivit gjorda. Målet är att inte ha något som släpar efter när jag tar julledigt. Och så ska jag såklart ta hand om min lilla sjukling.

Vecka 47 – WordPress, kurser och varva ner

Jag kom inte i mål med alla texter förra veckan, men det är ju så. En plan sätter riktningen men man måste alltid vara beredd på att det händer oförutsedda saker. Av tio saker på listan så gjorde jag i alla fall åtta och det var bra! *klappar mig själv på axeln* Så, vad hittar vi på den här veckan då?

Det blir det mycket jobb i WordPress, jag har texter som ska in på fyra olika webbsidor. Jag skrev ett pressmeddelande förra veckan så journalister ska kontaktas. Och så var det de två artiklarna som jag trodde att jag skulle hinna förra veckan men inte gjorde, de ska skrivas nu förstås.

Jag kommer också att lägga mycket tid på egen utveckling. Dels har Digital Course Academy (DCA) blivit eftersatt, jag går även en 21 dagar lång digital kurs som heter Start your coaching business. På tisdag ska jag träffa Almi igen. På torsdag ska jag delta i ett online-seminarium från Skatteverket, man kan säga att det är research inför min kommande kurs.

Oerhört viktigt är också att jag ska: VARVA NER! Förra veckan var intensiv och särskilt slutet av veckan. Det där med att man gör 80 procent av jobbet på 20 procent av tiden stämde verkligen, jag var väldigt produktiv i fredags. Dessutom så fortsatte jag att jobba under helgen. Det känns i kroppen nu att det har varit för mycket stresshormoner igång.

Annons från Facebook, nomineringskampanj för Maria Pihl-stipendiat 2020.
I lördags startade vi nomineringskampanjen för årets Maria Pihl-stipendiat 2020. Det blev ett personligt och fint inlägg som har fått och fortsätter att få bra spridning. Känner du en kvinna med koppling till Eskilstuna, som är bra ambassadör för kvinnligt ledarskap? In och nominera henne nu på mariapihlsminne.se

Så planen här ovan får vara ganska lös, det här är vad jag vill hinna med men det är helt okej om det inte blir så. Jag ska vara snäll mot mig själv. Någonstans ska jag också få in att blogga, så att ni får något mer än mina veckoplaneringar att läsa 🙂

Vecka 46 – produktionsvecka och funderingar kring 5 am

Det här blir en riktig produktionsvecka. Jag har sju texter i olika format som ska levereras! Två släpade i ärlighetens namn efter sedan förra veckan och de har jag klarat av nu på morgonen, så nu är det fem kvar. Och helst ska jag få in lite skrivande för mina egna kanaler också.

Photo by hannah grace on Unsplash

Jag är egentligen en kvällsmänniska men jag har resignerat och insett att om jag ska få tillräckligt med sömn så måste jag gå och lägga mig tidigt. Jag har faktiskt tagit för vana att lägga mig tillsammans med Albin, min fyraåring, vilket betyder att jag kommer i säng redan vid 20-tiden. Jag somnar inte direkt då men jag varvar ner, först lyssnar jag på sagor med Albin och sedan läser eller lyssnar jag på något själv. Sedan somnar jag oftast omkring klockan 21-22.

Det är skönt och en viktig prioritering jag har gjort på vägen tillbaka från utmattning. Det tråkiga är att jag får mycket mindre tid med min man, men vi är överens om att det får vara så nu. Om vi inte hade haft barn och deras skoltider att anpassa oss efter hade mina rutiner sett helt annorlunda ut. Innan barnen jobbade jag ofta på kvällarna, det passade också bra när vi hade många kunder i USA. Den här vanan tog jag med mig även efter att ha blivit förälder, men den var uppenbarligen inte hållbar.

Nu testar jag om jag möjligen skulle kunna börja gå upp tidigare. Jag har aldrig tänkt att jag ska bli medlem i 5 am-klubben, men kanske borde det bli så? I fredags gick jag upp och satte mig och skrev klockan 5.30. Det kändes bra men jag hade önskat att jag hade haft lite mer tid innan barnen vaknade så idag satte jag klockan på 5.15. Tyvärr vaknade även Albin då så det blev inget skrivande på morgonen. Istället fick jag ligga kvar och lyssna på Bamse på Storytel för att Albin skulle få i alla fall lite mer vila så att han orkar med dagen.

Det här är tyvärr mitt stora problem med att försöka gå upp tidigare, att i 13 år har jag haft minst ett barn som inte vill sova vidare om jag går upp. Men jag ska ge det ett par försök till. Jag vill nämligen försöka hitta lite mer tid för mig att jobba och utveckla företaget på. Om det här inte fungerar så får jag ta mig en funderare kring om jag kanske inte ska vara snälla mamman som hämtar från förskola och skola 14.30 nästan varje dag.

Så, den här veckan kommer jag att jobba mest hemifrån. Det blir foppa-tofflor, varm kofta och favoritkaffekoppen. Ett möte ska bokas in (utan foppa-tofflor), då det ska planeras kampanj tillsammans med byrå. Det blir ett bra avbrott i det frenetiska skrivandet.

En annan dag med hemmajobb, då var det gröna löv på träden och barfota som gällde. Nu är det varma sockor i tofflorna och grådisig utsikt.

Vecka 45 – nytt frilansuppdrag, frukostseminarium och styrelsemöte

Tillbaks till rutinerna med skola, förskola och jobb. Det var verkligen skönt att få en veckas avbrott. Framförallt uppskattar jag de lugna morgnarna. Även om fyraåringen inte låter oss ha några långa sovmorgnar så är det i alla fall skönt att slippa jäkta iväg.

Idag ska jag köra igång ett nytt skrivuppdrag. Om allt fungerar bra så kommer detta att bli ett löpande jobb, perfekt för mig som frilansare. Jag ska också göra en avstämning med en kund inför ett kommande evenemang. Under veckan behöver jag få klart några uppdateringar på en webbsida, ett sådant där jobb som har släpat efter och blivit till en surdeg.

På onsdag ska jag gå på ett frukostseminarium med den härliga rubriken ”Tre ingredienser till din egen dunderhonung”. Seminariet hålls av Jon Carnesten och Pernilla S Corizza. Pernilla har jag lärt känna via vårt kvinnliga nätverk Victory. Jag ser fram emot att bli inspirerad. Men, varför ska allt kul alltid hållas vid frukost? Det passar mig inget vidare. Dels gillar jag lugna morgnar (som jag skrev ovan) och dels så blir det väldigt meckigt för barnen. Vi bor långt från skolan så de måste få skjuts (buss finns men då måste de gå hemifrån orimligt tidigt).

På torsdag är det styrelsemöte för Maria Pihls minne, jag är inte med i styrelsen men eftersom jag jobbar med kommunikationen så är det värdefullt att vara med på mötena och få all information direkt.

Jag har säkert glömt något, det här blir helt enkelt en fullspäckad vecka. Bäst att köra igång direkt!

Ta tjänstledigt för att starta företag

Känner du dig lite osäker på att lämna din trygga anställning för att starta eget? Vilken tur då att vi har lagstadgad rätt att vara tjänstlediga för att starta företag!

I Sverige har vi en lag som ger dig rätt att i upp till ett halvår vara ledig för att driva företag. Det är ju en fantastisk chans om du vill prova på och se om din affärsidé fungerar innan du vågar säga upp dig.

Vad väntar du på?

För att du ska ha den här rätten så måste följande villkor vara uppfyllda:

 • Du måste ha varit anställd på företaget som du vill vara ledig från i minst sex månader i följd, eller totalt 12 månader under de senaste två åren.
 • Din egen verksamhet får inte konkurrera med arbetsgivarens.
 • Din tjänstledighet får inte innebära betydande problem för arbetsgivaren, med det menas till exempel om det är omöjligt för dem att hitta en vikarie och de därför måste stänga ner företaget, eller att det blir orimligt dyrt att utbilda och anställa någon för den korta perioden.
 • Du måste anmäla att du vill vara tjänstledig minst tre månader i förväg, arbetsgivaren måste svara dig inom en månad.

Du kan inte kräva att få arbeta deltid under tjänstledigheten, men din arbetsgivare kan välja att godkänna att du gör det. I så fall är det ju ett perfekt sätt att ha en del av ekonomin tryggad. Tänk dock på att sex månader är ganska kort tid för att få igång en verksamhet och om du dessutom jobbar deltid på ditt gamla jobb så får du mindre tid för den nya verksamheten.

Kanske är det bättre att du drar ner kraftigt på dina utgifter under ett halvår och sparar halva lönen för att sedan leva på den summan medan du gör allt för att få igång din egen verksamhet under ditt halvår som tjänstledig? Chansen är större att du då med gott självförtroende kan säga upp dig från din anställning när tjänstledigheten är slut.

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Vecka 44 – höstlov och höstlöv

Barnen har höstlov och jag ska också se till att ta så mycket ledigt som möjligt. Lite jobb hemifrån blir det men jag har inte bokat in några möten, så jag har inga tider att passa utan kan anpassa mig helt om vi vill dra iväg på någon aktivitet. Precis så som jag vill ha det, som jag skrev förra veckan; anpassa jobbet efter livet, inte tvärtom!

På onsdag kommer ett inlägg om att ta tjänstledigt för att starta företag upp här på bloggen. Håll utkik efter det om du är sugen på att komma igång, men är rädd att släppa tryggheten i din anställning.

höstlöv i vackra färger

Starta företag utan affärsidé

Det finns två vägar att gå när man startar eget företag. Antingen har man en tydlig affärsidé eller så vet man bara att man vill driva sitt eget företag men vet egentligen inte exakt vad man ska göra.

Inget är mer rätt eller fel. Faktiskt. Jag startade Stenman kommunikation med en ganska vag idé. Jag visste att jag ville vara min egen chef och jag visste att jag har kunskaper och erfarenheter som jag skulle kunna forma till en affär. Jag är marknadskommunikatör och det är inom det området jag ska arbeta, men det är ju egentligen väldigt brett. Jag har under företagets första år bland annat jobbat med place branding, skrivit ett antal artiklar och business case och planerat kommunikation inför evenemang.

Jag har listat några nackdelar och fördelar med att dra igång sitt företag trots att man inte har en färdig affärsidé.

Nackdelar

 • Att sätta mål, göra en affärsplan, planera sin vardag och ha koll på kommande intäkter blir väldigt rörigt när man hela tiden arbetar med olika tjänster och olika typer av kunder.
 • Det är svårt att marknadsföra tjänster när man inte är tydlig med vad man erbjuder.
 • Det blir lätt många spridda småjobb som inte leder vidare till något större, när man inte har klart för sig vilken riktning man vill gå.

Fördelar

 • Om man inte är så kräsen så är det lätt att kunna hitta små uppdrag som gör det möjligt att kunna börja fakturera redan första månaden.
 • Att få prova sig fram och få möjlighet att känna efter vad man verkligen brinner för.
 • Möjlighet att bygga upp ett förtroende och utöka sitt nätverk innan man ger sig in på det som man verkligen vill satsa på.

Att inte ha en tydlig riktning i sitt företag fungerar inte i längden. Men, jag tycker inte att man måste vara helt hundra procent färdig med sin affärsidé när man startar. Åtminstone inte om man erbjuder tjänster som inte kräver större investeringar och om man har möjlighet att leva med en stram budget under uppstartsfasen.

Om du behöver ta ett lån för att komma igång med din verksamhet så ställer det andra krav. Dels för att långivaren kommer att kräva att få ett underlag som visar att du med största sannolikhet kommer att gå med vinst, men också för din egen trygghet.

Mer inspiration och tips kring att starta företag

Gillade du det här inlägget? Signa upp dig på nyhetsbrevet som är fyllt med innehåll för dig som vill starta, driva och marknadsföra ett eget företag.

Vecka 43 – låta livet styra jobbet, annonser och webbkurs

Lillebror är hemma för fjärde måndagen i rad! Mina rutiner kommer alldeles ur fas men jag påminner mig om att det här är ju varför jag vill driva eget företag. För att kunna anpassa jobbet efter livet och inte tvärtom.

Den här veckan ska jag få upp annonser för det evenemang som jag nämnde förra veckan. Jag satt och pillade med en pdf-inbjudan i Canva i fredags, hade avsatt 2h men blev nog sittande närmare 5h. Om jag skulle fakturera för hela den tiden skulle jag inte få några uppdrag, så det gör jag inte, men jag gillar att kunna jobba extra när jag själv vill. Att ha möjlighet att ta mig tiden att lära mig något nytt är också en slags frihet.

Jag ska också börja fixa annonser för stiftelsen Maria Pihls minne. Man kan egentligen nominera kandidater till stiftelsens stipendium under hela året, men nu är det dags att intensifiera arbetet inför slutprocessen som startar i januari.

Almi var jag ju på förra veckan och jag bestämde mig för att jag kan ha nytta av affärsrådgivning från dem, så för det ska jag fylla i ett antal dokument.

Jag missade att få in ett blogginlägg förra veckan, eftersom lillebror var sjuk så fick jag lov att prioritera om lite. Annars är mitt mål nu att blogga minst en gång i veckan, utöver detta måndagsinlägg. Den här veckan ska jag försöka få två inlägg klara för publicering, för nästa vecka är det höstlov och då tänkte jag ta ledigt.

I min kalender står inskrivet en presentation av Hur mår Eskilstunas näringsliv? på onsdag, det ska jag försöka vara med på men jag säger försöka med alla dessa baciller i luften. Och så hoppas jag på att få den sista målgruppsintervjun gjord, eventuellt under torsdagen.

På fredag är jag bjuden på fest! Det blir väl en bra inledning på en veckas ledighet 🙂

Vecka 42 – bästa sortens reklam, liten sjukling och Almi

Känner mig lite låg den här morgonen, det kan bero på att det ösregnar och lillebror är sjuk. Jag har lämnat hemmet för några timmar och sitter på Valvet och jobbar. En intervju har jag inbokad idag. Sedan ska jag hem till sjuklingen igen.

Jag gjorde tre intervjuer förra veckan med personer som är i målgruppen för min kommande webbkurs. Det är verkligen ett bra sätt att få bättre förståelse inte bara för hur man ska utforma kursen utan också för vilket språk och vilka argument som ska lyftas fram i marknadsföringen.

Bäst reklam är den som träffar målgruppen direkt. Jag är inte ute efter att berätta för hela världen om hur förträfflig min tjänst är, jag vill hitta de personer som jag faktiskt kan hjälpa och göra skillnad för.

Denna vecka blir det ytterligare 2-3 målgruppsintervjuer. Jag ska också hinna med ett möte med Almi. Jag har egentligen inget specifikt mål med det mötet, men jag blev rekommenderad att träffa dem och är ändå nyfiken på vad det kan ge. Inför det jobbar jag också på att få ner min affärsplan i ett mer presentabelt skick än de lösa anteckningar den består av nu.

Det är också medlemsfrukost här på Valvet som jag har tänkt hinna med, om lillebror är frisk på onsdag. Samma kväll har jag planerat att träffa vårt tjejseglingsgäng här i Eskilstuna/Torshälla, det ser jag fram emot.

Förra veckan klarade jag av en massa administrativt jobb som har legat över mig. Jag insåg bland annat att jag hade missat en del bokföring och sådant kan ju ge en ångest, så det var skönt att stämma av alla konton och få ordning på det.

Till sist ska jag också börja pilla på ett nytt uppdrag där jag ska stå för kommunikationen inför ett evenemang, det är texter som ska skrivas, Facebook-inlägg ska förberedas och journalister ska kontaktas.

Börja lyssna på entreprenörspoddar

Om du är som jag, en stressad förälder som flänger hit och dit med bilen och lägger orimligt mycket tid på att försöka få ordning på gigantiska tvätthögar så kommer här ett tips som har förgyllt min vardag: börja lyssna på poddar!

Jag har inte varit något stort fan av podcasts eller poddar tidigare. Jag har mer gillat att läsa, jag är en snabbläsare så det är ett effektivt sätt för mig att ta åt mig information. Filmer och poddar har stört mig för att man inte kan skumma och få samma överblick som man kan med en text. Men, jag har ändrat mig!

You are what you listen to. Lär dig allt och bli räddad från vardagens tristess.

Nu kan jag nästan längta efter att få skjutsa barnen, något som tidigare mest var en tidstjuv. När killarna är med så pratar jag med dem, vi har alltid så roliga diskussioner just i bilen. I morse handlade det om huruvida vi egentligen kan veta att ett plus ett är två eller om vetenskapen litar för mycket på sinnesintryck, och om man borde applicera filosofiska ifrågasättanden mer på vetenskapen i allmänhet. Ni hör ju, detta skulle jag inte vilja missa för allt i världen 🙂 (Barnen är 13, 11 och 4 år).

När jag har lämnat av dem, då är det dags för min lilla egenstund. Det tar mig bara tio minuter att åka hem eller in till stan från skolan/förskolan men jag hinner lyssna en liten stund. Och när jag tar tag i de gigantiska tvätthögarna, eller disken här hemma, då får jag också efterlängtad lyssna-tid. Jag har lärt mig massor om sociala medier, digitala affärsmodeller, copywriting och mycket mer. Jag varvar poddar där jag direkt lär mig något och andra som mer ger pepp, inspiration och insikter.

Det tog ett tag för mig att hitta mina favoriter, men nu hittar jag istället nya hela tiden. Nyckeln för mig har varit att inte börja med att gå in på Podcaster och försöka hitta en bra pod, utan istället så hittar jag dem via webbsidor när jag googlar på ett visst ämne, eller i sociala medier där jag börjar följa ett intressant konto och sedan inser att de också har en bra podd. Ibland kan ämnet vara intressant men jag gillar inte formatet eller personens röst och då hoppar jag vidare, det finns så många godbitar där ute så man behöver inte pina sig igenom det som man inte gillar.

Några av mina favoriter just nu, alla poddarna finns på de vanliga ställena, jag använder Podcaster på iPhone för att lyssna, men länkarna i listan går till deras egna informationssidor:

Idag la jag till tre nya poddar på min prenumerationslista, som alla presenteras av driva-eget.se: Starta Eget-Podden, Ordinary people who do badass things och Business hacks. Det ska bli spännande att testa dessa poddar som har oss entreprenörer som målgrupp.

Vecka 41 – Målgruppsintervjuer, PlatsEvolution och 2020

Idag blir det eftermiddagsblogg, jag har varit ledig på förmiddagen för att åka till ögonmottagningen med min minsting. Det var inga problem med hans syn, vilket var precis vad jag misstänkte. Han bara gillade inte grejen med att peka på bokstäver på 4-årskontrollen 😉

Nu har jag hunnit med att korrläsa och skicka iväg en text för godkännande. Strax ska jag gå igenom frågor och förbereda mig för ikväll. Då ska jag nämligen göra en telefonintervju, det ska bli så roligt och spännande! Den här gången är inte intervjun för någon artikel, utan jag ska intervjua personer som är i målgruppen för min kommande webbkurs. Jag har ytterligare ett par intervjuer inbokade i veckan. Det här blir veckans mest prioriterade arbetsområde.

Imorgon träffas PlatsEvolutions-gruppen i Affärsplan Eskilstuna. Tills dess ska vi också hinna få ihop en pitch av en idé. Ute i sista minuten, men det kommer att ordna sig.

På fredag har jag blivit inbjuden som gäst till Rotary men jag ska ta en liten funderare. Jag vill inte att det ska bli bara ytterligare en sak på listan över saker som ska göras, ska jag vara med så ska det förstås vara för att jag vill och kan engagera mig och det kanske inte är rätt läge för det nu.

Tiden är inte oändlig och att tacka ja till en sak betyder också att jag tackar nej till en annan.

Jag blev inte klar med allt som jag hade på listan förra veckan så jag ska komma ikapp med det denna vecka. I min kalender hade jag inbokat att åka på konferens onsdag till fredag, men eftersom jag inte kommer att behövas där så får jag några extra dagar och det känns tacksamt.

En av de punkter som jag inte hann med förra veckan var att komma ikapp i kursen i Förändringsledarskap. Där måste jag fatta ett beslut den här veckan, antingen så lägger jag ned nödvändig tid annars måste jag hoppa av. Jag kan inte ha det ligga som ett dåligt samvete hela hösten.

Trots tidsbrist så bestämde jag mig också i sista stund för att gå med I Kicki Westerbergs utmaning Ditt bästa 2020. Jag hade först inte tänkt vara med, jag har så mycket på gång just nu så jag tänkte att jag inte har tid. Men, så kände jag att jag behöver samla ihop mig kring mål och mening i mitt företag och då tror jag att den här veckan kan bli en bra start för det.

Som jag hade hoppats på så fick jag chansen att komma ut på sjön i helgen, årets sista segling. Mitt allra bästa sätt att för en stund släppa tankarna på hur jag ska utveckla företaget, även om jag älskar att jobba så behöver jag pausa också.

Intervjua och skriv en artikel

Det var länge min dröm att bli journalist, det blev jag inte men jag skriver ändå en hel del artiklar och business case, copywriter eller contentwriter kan jag gå med på att kalla mig . Jag har gått ett par kurser men vi är många som hamnar i situationen att vi måste intervjua och skriva artiklar till exempel för företagets webbsida fast vi egentligen inte vet hur man gör. Därför tänkte jag dela med mig av hur jag gör.

Research

Jag börjar med att göra research. Söker all information jag kan om personen jag ska intervjua och deras företag eller organisation. Jag kollar igenom deras egen webbsida, om de har sociala medier, om det har skrivits andra artiklar om dem. Genom att ha bakgrundsfakta så sparar jag in lite tid på intervjun då jag slipper ställa dessa grundläggande frågor, men framförallt så blir det lättare att få en idé om vad jag vill att artikeln och därmed intervjufrågorna ska handla om.

Boka intervjun

När jag bokar intervjun så är jag tydlig med hur lång tid jag räknar med att intervjun ska ta, 30-45 minuter brukar vara lagom. När jag kommer till intervjun så frågar jag om det går bra att spela in intervjun, om jag vill göra det. Jag spelar inte alltid in, det beror på vilken miljö vi är i och om det känns bekvämt med personen som ska intervjuas. Jag tar alltid anteckningar och jag brukar berätta att jag ibland kan bli tyst och då beror det på att jag skriver, det är särskilt viktigt när intervjun görs via telefon.

Anteckna eller spela in?

För mig är det viktigt att alltid anteckna, dels för att mitt minne fungerar bättre när jag har ett visuellt stöd och för att jag då har lätt att snabbt gå tillbaka och sortera innehållet. Jag antecknar på papper, det passar mig bäst.

Om jag spelar in intervjun så använder jag Röstmemon på min iPhone om vi träffas. Är det en telefonintervju så använder jag en app som heter TapeACallPro. Även om jag spelar in intervjun så gör jag anteckningar, det gör det enklare att hitta rätt i det inspelade materialet.

Första utkastet

När jag bokar en intervju så brukar jag försöka se till att jag har tid att direkt efteråt sätta mig och skriva. Då öser jag bara ur mig allt, mer eller mindre transkriberar allt som har sagts, medan jag har det färskt i minnet. Det är förstås viktigast de gånger då jag inte har intervjun inspelad. När jag har gjort det här så är det okej att vänta några dagar för då vet jag att jag har allt underlag samlat.

Skriva artikeln

Nästa steg blir att skriva själva artikeln. Mindmap är mitt favoritverktyg när jag ska sätta mig och skriva. Med hjälp av en mindmap så strukturerar jag upp vad jag vill ha med i artikeln och grupperar ihop sådant som hänger ihop.

Så här kan det se ut om jag har gjort en lång intervju med mycket material som skulle sorteras upp. Mindmapen kan många gånger vara mycket enklare än så här.

Utifrån mindmapen har jag nu en struktur för vad jag vill ha med i artikeln och vilken ordning jag vill ha det. Nu väljer jag en av två vägar: Antingen så börjar jag skriva fritt ur huvudet, ofta har jag ganska klart för mig vad jag ska skriva eftersom jag har gjort en råtext tidigare. Eller så går jag in i råtexten och börjar strukturera den utifrån vad jag vill ha med.

Jag jobbar alltid med två dokument. En som är själva artikeln och en som jag kallar utklipp och kladd. I kladden sparar jag när jag plockar bort hela stycken, det händer nämligen att jag ångrar mig och vill plocka tillbaka något.

Ibland får jag flow direkt och kan skriva texten snabbt och enkelt. Ibland känns det jättejobbigt och jag fattar inte hur jag ska kunna få ner allt jag har i huvudet – när det händer så använder jag timer och Pomodorotekniken. Det är så mycket lättare att komma igång om jag vet att nu ska jag bara koncentrera mig på det här i en halvtimme! Jag behöver inte bli klar, jag ska bara sitta i 30 minuter och koncentrera mig på detta och ingenting annat.

Redigera och godkänn

När jag känner mig klar med texten så skriver jag ut den på papper. Japp, inte miljövänligt, men jag hittar alltid något att korrigera när jag får se den i ett annat medium. Om jag har tid så låter jag också texten vila någon dag för att sedan gå tillbaka igen och redigera. Men, en sak som jag har lärt mig är att jag måste tänka GOOD ENOUGH! Annars kan jag jobba och förbättra en text i all evinnerlighet. Jag är aldrig helt nöjd när jag lämnar den ifrån mig, men mina uppdragsgivare betalar inte för att jag ska skriva om och redigera hur många gånger som helst.

Jag skickar texten till den som har blivit intervjuad så att hen får möjlighet att korrigera om jag har missförstått något helt eller om de tycker att jag har missat att ta med något viktigt. Men, det är jag som styr, jag skriver såklart inte osanningar men jag kan inte heller låta intervjuobjektet ta över och utforma hela artikeln. Det brukar dock inte vara några problem eftersom jag vanligen inte granskar någon utan skriver trevliga artiklar som ger dem möjlighet att synas.

Om jag har en uppdragsgivare så skickar jag texten dit och får antingen ett godkännande eller så redigerar jag efter kundens önskemål.

Vecka 40 – Valvet, flow, admin och segling

Redan vecka 40 och imorgon kliver vi in i oktober! Jag har faktiskt inte gjort min vanliga planering på söndagen så jag får ta tag i det nu. Tyvärr startar vi med att lillebror i familjen är sjuk så planerna får bli preliminära beroende på hur han kommer att må. Jag hade ett inbokat möte idag med Gustaf på Mittföretag.com som jag får lov att boka om. Det känns trist, men jag är ändå tacksam att vi klarade oss ända fram till idag, detta är första sjukdagen efter semestern.

Förra veckan fick jag klart att jag kommer att få en sponsrad plats på Valvet i sex månader! Jag är mycket tacksam för den chansen. Valvet är ett co-working space och det kommer att ge mig både en plats att sitta på i stan men också ett bra nätverk.

Elin Stenman och Johanna Tömmervik på Valvet
Elin Stenman och Johanna Tömmervik, verksamhetschef på Valvet.

Min plats på Valvet plus att vi hade en återträff med Next step (en serie träffar för företagare som vill ta nästa steg i sitt företag) fick en hel del knutar att lossna och jag har inte kunnat hålla mig ifrån att jobba en massa i helgen. Jag har ett riktigt flow med idéer som jag vill få ut och göra verklighet av. Nu på morgonen (efter att ha tagit hand om lillebror) har jag hunnit med att göra en grov plan för ett coachingprogram. Jag älskar sådant här; skapa, planera och blicka framåt.

Gruppbild med företagare som deltagit i Business school Next step
Några av de företagare som deltog i Business School Next step på Munktell Science Park

Älskar däremot inte att bokföra och göra löner men jag måste verkligen. Det stod på listan förra veckan men jag får erkänna att det prioriterades ner… Det är tur att jag inte har några anställda, de skulle kanske inte ha uppskattat att lönen inte kommer förrän idag.

Så, denna vecka ska jag:

 • Göra en massa nödvändigt administrativt jobb
 • Uppdateringar på webbsidor
 • Förbereda mig för konferens med Nordic lights
 • Gå igenom Digital Course Academy Module 2
 • Börja skapa en lead magnet
 • Försöka komma ikapp den distanskurs i Förändringsledarskap som jag går
 • Skriva minst ett blogginlägg

Om lillebror snabbt tillfrisknar och det blir någon fin dag ska jag försöka ta mig ut i kajaken också. Jag måste alltid komma ihåg att även om jag älskar att jobba så behöver jag även komma ut i naturen och andas, annars blir jag sjuk. Till helgen hoppas jag på att kunna segla med min bror och ett par av våra barn.

Jag önskar att både du och jag får en fin vecka. I mitt fall finns en klar risk att jag däckar i magsjuka och får stryka alla planer.

Jag hoppas få in lite båtliv också i veckan.

Använda gratisversionen eller betala?

Jag tror, eller vet faktiskt, att många småföretagare gör misstaget att inte kosta på sig att ta in hjälp. Vi kämpar på med saker som vi egentligen inte kan och tar upp tid som vi istället kunde ha använt för att göra det som faktiskt drar in pengar. Längre ner i texten ska jag berätta om hur jag just nu har trasslat in mig och varför jag valde gratisversionen av Get a newsletter, vilket är anledningen till att jag började tänka på det här ämnet just idag.

Hursomhelst, jag vet att det är ett dilemma. Det är lätt att säga att man ska kosta på sig hjälp när man faktiskt drar in pengar, när det blir uppenbart att man måste ställa in en timme med en kund för att göra något som inte direkt drar in pengar. Svårare är det i uppstartsfasen, eller mellan uppdrag, när det inte finns någon inkomstkälla för tillfället.

Det gäller helt enkelt att prioritera och tänka både kort- och långsiktigt. Jag ska ge några tips:

1. Du måste ha en budget

Det här är verkligen regel nummer 1A. Genom att göra en budget, där du i förväg har bestämt vad olika poster får kosta under en period, så kan du hela tiden stämma av och se om du har råd eller inte att göra ett nytt inköp.

Om du har drivit ditt företag i några år så kan du förhoppningsvis uppskatta vilka intäkter du kan räkna med och anpassa din budget efter det. Är det år ett så får du göra budgeten utifrån hur mycket du har råd att förlora. Med regelbundna avstämningar kan du flytta om i din budget. Har du fått in mer pengar, eller haft lägre kostnader, på någon post? Fyll på där det bäst behövs. Får du in mindre pengar än kalkylerat? Se över budgeten och stryk, du måste prioritera hårdare tills du har hittat ett sätt att dra in mer pengar.

2. Tänk försäljning

Vi driver ju företag för att det är roligt och för att förverkliga våra drömmar, men vi måste komma ihåg att i grund och botten handlar företagande alltid om att få in pengar.

När du ska köpa en tjänst eller vara, fråga dig själv om den kommer att leda till ökad försäljning. Inom en vecka, tre månader, ett år, någonsin? Är du till exempel helt nystartad i ditt företag så kan det vara lockande att tänka att du ska börja med att skaffa en mysig lokal, köpa ett ergonomiskt skrivbord och den coolaste datorn. Alla de här sakerna kan vara viktiga för ökad försäljning i just ditt företag, men du måste vara brutalt ärlig mot dig själv. Är detta det viktigaste just precis nu?

När vi jobbade med vårt första företag, min man och jag, så gjorde vi detta hemifrån vår lägenhet. Jag hade en kontorsstol som jag hade fått när de bytte inredning på min pappas jobb, Magnus hade samma gamla skrivbord som han tagit med sig hemifrån pojkrummet. Vår absolut största kostnad var den fasta internetuppkoppling som vi behövde för att kunna ha serverdatorer igång. När vi fick in pengar så investerade vi dem i datordelar.

Magnus skriver kod i vårt första företag. Någon gång i slutet av 1990-talet. Datorn har han byggt själv av de bästa delar vi hade råd med. Kontoret han satt i hade precis bara den inredning ni ser på bilden, han gjorde en deal med ett annat företag där han mot tjänster och en mindre summa fick sitta i ett rum de ändå inte använde. Lokalen var egentligen inte viktig, men de hade fiberuppkoppling – och det var helt avgörande.

Det jag vill komma till är att vi var inte snåla när det gällde att ha snabba datorer och en bra internetuppkoppling, det var nämligen absolut nödvändigt för att vi skulle kunna utveckla och sälja vår programvara. Det var rätt prioritering då, vi hade inte kunnat jobba så i alla år. När vi gick med vinst kunde vi unna oss både fina möbler (nåja, Ikea, vi var fortfarande kostnadsmedvetna), julbord för personalen och en och annan pryl som kanske inte var helt motiverad ur direkt försäljningshänseende. Hade vi inte prioriterat hårt i början, så hade vi aldrig kommit dit.

3. Gissa inte! Räkna

Magkänslan är ofta vad som driver oss entreprenörer att våga testa nya idéer och det är bra. Däremot när det gäller att köpa saker eller tjänster, då bör man koppla på hjärnan och faktiskt börja räkna. Det svåraste är att man ofta också måste göra någon form av riskkalkyl.

Ett exempel är om du ska börja prenumerera på en tjänst. Till exempel hos en leverantör av e-posttjänster (se mitt dilemma nedan). Ska du välja att betala per månad eller per år? Månadskostnaden blir lägre per år, men kommer du verkligen att använda tjänsten i 12 månader?

I somras fick jag ett erbjudande om att gå med i ett medlemsprogram till kraftigt rabatterat pris. Min första tanke var att jag måste hoppa på nu, jag kommer ju att spara flera tusen kronor! Sedan lugnade jag ner mig och insåg två saker.

 1. Om jag skulle starta programmet direkt så skulle jag få lov att avbryta min semester. Det ville jag inte eftersom sommarledighet med familjen är ovärderlig för mig, och jag vet också att det hade varit en stor risk för mig, jag har varit sjuk av stress och för att inte riskera att hamna där igen så behövde jag en hel månads oavbruten ledighet.
 2. Jag tänkte då att jag köper programmet ändå men börjar senare. När jag då började räkna så insåg jag att priset utslaget på 10 månader istället för 12 månader faktiskt inte skulle bli särskilt fördelaktigt.

Nu när jag har tid så har jag dessutom hittat andra alternativ valt bort det här programmet, så nu är jag glad att jag inte hoppade på i juli bara för att det vid första anblicken verkade vara en bra affär. Och du, om du ska testa en tjänst som är gratis första månaden, se till att verkligen ha tid att köra igång den där första månaden, har du inte det så vänta. Även om det är gratis så kastar du bort en möjlighet om du signar upp dig utan att verkligen börja.

4. Kalkylera risken

Ibland är det extra svårt att kalkylera risken, men som företagare så måste man helt enkelt. Det är en av de där gångerna då man inte bara kan luta sig tillbaka och räkna med att chefen eller ledningen har gjort det åt en.

via GIPHY

Försäkringar är ett sådant exempel. Jag ska verkligen inte förespråka att strunta i försäkringar men jag ska ge lite perspektiv på det. Just försäkringar har jag upptäckt att det skiljer väldigt mycket i om de är värdefulla eller inte.

Försäkringar bygger på att vi är rädda och att vi söker trygghet, och kanske lite också på att vi inte vill känna oss dumma. Jag ska erkänna, lite skamset, att jag har köpt försäkringar utan att egentligen titta så noga på vad som ingår. Då har jag gjort det med någon känsla av att om något händer så kan jag i alla fall säga att jag gjorde vad jag kunde för att skydda mig.

Om du i ditt företag är ansvarig för något som, om det blir skadat, kommer att sätta dig i stor skuld, då ska du försäkra det. Du vill inte hamna i en situation med livslånga skulder. Du måste helt enkelt lägga in försäkringskostnaden i kalkylen redan från början, det är uteslutet att starta verksamheten utan försäkringen. Det här kan röra ansvar gentemot kund eller en stor investering i en maskin eller en lokal.

Om ditt företag är beroende av att du är frisk kan det vara rätt val att köpa en sjukförsäkring som ger dig snabbare tillgång till vård. Men här måste du göra en riskbedömning. Hur stor är risken att du kommer att bli sjuk och vad är det värsta som kan hända då? Om du har tagit på dig ett kontrakt gentemot en kund som innebär att du kommer att hamna i skuld om du inte genomför det – då kanske du ska skaffa en sjuk- och/eller avbrottsförsäkring. Om det värsta som kan hända är att du inte tjänar lika mycket pengar som vanligt och måste dra ner på guldkanten i vardagen, men du ändå klarar dig. Då kanske det inte är värt att betala en försäkring varje månad för något som kanske, men förhoppningsvis inte, kommer att hända. Åtminstone inte under en period då du bygger upp ditt kapital. Målet är ju att ditt företag ska vara värt mer än vad en försäkring kan ge och för att komma dit måste du våga ta en kalkylerad risk.

Varför jag ändå testar gratisalternativ och freebies

Efter att ha gjort jobb åt andra under det senaste halvåret har jag nu alltså äntligen lite tid att satsa på mina egna kanaler. Jag känner mig som den där skomakaren som inte fixar skor till sina egna barn här. Kommunikation är mitt expertområde men mina kanaler är sorgligt eftersatta.

Nummer 1 som jag vill få igång är mitt nyhetsbrev. Jag har velat fram och tillbaka mellan olika leverantörer för e-posttjänster. Från tidigare är jag van att använda Apsis, men det är inte aktuellt för det här lilla företaget och den begränsade budget jag har. Mailchimp kändes som den självklara lösningen, det känns som att ”alla” omkring mig använder det. Men, så velade jag ändå eftersom jag samtidigt är på jakt efter en helhetslösning för min kommande webbkurs.

Så kom jag plötsligt på att mitt webbhotell, Loopia, erbjuder en gratistjänst. Nämligen Get a newsletter. Det var en trevlig bonus som jag gillade när jag valde Loopia, nu känner jag mig dock lite lurad för jag inser att det som ingår är den version som är gratis även när man signar upp sig direkt på Get a newsletter.

Hursomhelst, för att komma igång med något, medan jag velar vidare, så testade jag ändå Get a newsletter. Jag är inte jätteimponerad av tjänsten så här långt, men den verkar göra sitt jobb och för att vara en gratisvariant är jag ändå nöjd. Mest tid har jag lagt på att få in det förbaskade prenumerationsformuläret här på min egen webbsida och där är det WordPress och verktyget Divi builder som ställer till det, det kan jag inte lasta Get a newsletter för.

För att återkoppla till inledningen, frågan är om jag borde betala för en bättre lösning redan från start. Problemet är att det inte alltid bara handlar om pengar, ibland måste man plöja ner en massa tid själv för att få bättre insikt och förståelse för hur man ska gå vidare, då får man väl se det som en investering i sig.

När jag skriver detta så är formuläret verkligen inte snyggt, men om du vill bli en av de modiga första: Klicka här för att bli en av de allra första prenumeranterna på min e-postlista som är skapad för dig som vill starta, driva och marknadsföra ett eget företag.

Elin Stenman

Elin Stenman

Marknadskommunikatör

Kategorier

Arkiv